• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Zafer! Napoleon Gomez İnterpol'ün arananlar listesinden çıkarıldı

12.04.2013

Meksika'da madencilerin sendikası Los Mineros'un başkanı Napoleon Gomez'in İnterpol'ün kırmızı bültenle arananlar listesine girmesine yol açan mahkemenin düzmece kararı, yıllar süren bir hukuk mücadelesi sonunda kaldırıldı.

Pasta de Conchos'taki iş cinayetini ağır bir şekilde suçlaması üzerine, şirket-hükümet ittifakının başlattığı düzmece kovuşturma nedeniyle, Napoleon, 2006'dan beri Los Mineros'u sürgünde bulunduğu Kanada'dan yönetiyordu. IndustriALL Küresel Sendika uzun süredir beklenen bu olumlu kararı kutluyor. Bu durumda Napoleon artık seyahat edebilecek ve IndustriALL Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilecek.

Meksika'da bir önceki sağcı PAN partisinin hükümeti tarafından Napoleon aleyhine açılan davayı uzun bir bürokratik incelemeden geçiren İnterpol sonunda bu kararı aldı.
Ceza mahkemesinde bu konuda açılan davada, üç kişilik mahkeme heyeti, kırmızı bültenle arama kararının iptali için Meksika İnterpolü'ne mahkeme emri gönderilmesine oybirliğiyle karar verdi.

Uluslararası İnterpol'ün kararı Meksika seksiyonunun kararını geçersiz kılıyor ve Los Mineros'un başından beri öne sürdüğü iddianın doğruluğunu ortaya koyuyor. Los Mineros'un iddiası şuydu: Önceki iki hükümet, Napoleon aleyhinde düzmece bir dava açmak için İnterpol'ün Meksika seksiyonu üzerindeki yetkisini kötüye kullandı.
Napoleon Gomez, "İnterpol'ün uluslararası merkezinin Meksika yetkili makamlarının kırmızı bülten kurumunu siyasi amaçları ve iş çevrelerinin ahlak dışı çıkarları için kötüye kullandığını açıklığa kavuşturmayı gerekli görmesi korkunç bir şey” dedi.

Napoleon Gomez'in sendikanın ve kendisinin verdiği mücadeleyi anlattığı “Onurun Çöküşü” (Collapse of Dignity) adlı yeni bir kitap 17 Nisan'da yayımlanıyor. IndustriALL Küresel Sendika kitabın yayınını destekliyor.

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi