• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşveren ücret zamlarını ödedi

Zentiva İlaç eylemi sona erdi...

Trakya şubemizin örgütlü olduğu, Tekirdağ'da Çorlu Lüleburgaz yolu üzerinde faaliyet gösteren Fransız sermayeli Zentiva Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş, işyerinde süren işyerini terk etmeme eylemi, işverenin ücret zamlarını ödemeyi kabul etmesiyle sona erdi.

Basın Servisi
27.02.2012

Fransız sermayeli Sanofi-Aventis Grubu'nun Türkiye iştiraki Zentiva Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. (Zentiva İlaç)  işyerinde, toplu iş sözleşmesi zamlarının verilmemesi nedeniyle bir ay önce başlayan eylemler işverenin ücret zamlarını ödemeyi kabul etmesiyle sona erdi. Trakya şubemizin örgütlü olduğu Zentiva İlaç işyerinde işveren bazı gerekçelerle  üyelerimizin toplu iş sözleşmesinden doğan son  dönem ücret zamlarını ödemeyeceğini bildirmiş, bunun üzerine son bir aydır fabrikada eylemler başlamıştı. Sendikamız üyesi Zentiva İlaç işçileri önce mesaiye kalmama eylemi başlattılar. Ancak işverenin ücret zamlarını ödememekte direnmesi üzerine erkek üyelerimiz sakal bırakma eylemine başladılar ve son 15 gündür sakallarını kesmediler.

İşveren geri adım atmadı

Geri adım atmayan işverenin, yine ilaç sektöründe yaşanan sıkıntıları gerekçe göstererek 50 Zentiva İlaç işçisini de işten çıkartacağını bildirmesi Petrol-İş üyesi işçilerin sabrını taşırdı. 23 Şubat'ı 24 Şubat'a bağlayan gece, 24.00-08.00 vardiyası işçileri fabrikayı terk etmeyerek gece işyerinde kaldı. 24 Şubat Cuma günü de tüm işçiler fabrikada eylemlere başladılar ve işverenin bu tavrını protesto ettiler.

Petrol-İş yöneticileri Zentiva'da...

Fabrika işgal eylemi sürerken Cuma günü erken saatlerde Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar işyerine geldiler. Protesto eylemindeki Petrol-İş üyesi işçilere hitaben burada bir konuşma yapan Öztaşkın şunları söyledi:

"Bizler ilaç sektöründeki gelişmeleri takip ediyoruz. İlaç sektöründe şu anda dalgalanmalar var. Eğer Zentiva İlaç işvereni gerçekten mağdursa, işçi çıkarmaya ihtiyaç varsa biz bunun yolunu da söylüyoruz. İçimiz rahat olmasa da işten ayrılmak isteyen, emekliliğine az kalmış, gönüllü arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız işten ayrılabilir. Ancak işveren maalesef armut seçer gibi işçi çıkartmaya kalkıyor. Bizler de bunu istemiyoruz. Şu anda fabrika ile görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer işveren diretirse bizler de yasaların bize tanıdığı başka yollara başvuracağız.”

Daha sonra Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar, Trakya Şube Başkanımız Turgut Düşova ve şube yöneticileri ile işyeri baştemsilci ve temsilcilerinin de yer aldığı Petrol-İş heyeti  Zentiva İlaç işvereniyle görüşmelere başladı. İşverenle görüşmeler sürerken Petrol-İş üyesi Zentiva İlaç işçileri de protesto eylemlerini akşam geç saatlere kadar sürdürdüler.

Gün boyunca işverenle yapılan uzun görüşmeler sonucunda işten çıkartılacak işçi sayısı 50'den 12'ye düşürüldü. Sendikamız yöneticileri işveren ile yapılan görüşmede, aynı zamanda da çıkartılacak 12 işçinin gönüllü olarak işten ayrılmak isteyen işçilerden seçilmesi gerektiğini bildirdiler. Yapılan uzun ve çetin görüşme sonunda çıkartılacak işçi sayısı 5'e düşürüldü, 7 işçi de gönüllü olarak işten ayrıldı. İşten ayrılan 12 işçiye kıdem ve ihbar tazminatlarına ek olarak 12 maaş tutarında da tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Diğer yandan işveren toplu iş sözleşmesinden doğan ücret zamlarının da ödenmesini kabul etti ve eylem sona erdirildi.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı