• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Esenyurt belediye işçilerinin direnişi 235'inci gününde

Anayasa değişikliğini tartışmaya açan AKP, Esenyurt'ta anayasal haklarını kullanan işçiyi işten atıyor. 

09.04.2010

Esenyurt Belediyesi'nde anayasal haklarını kullanarak Belediye-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten çıkarılan işçilerin direnişi 8 Nisan tarihi itibariyle 235'inci gününde...

17 Ağustos 2009 tarihinden bu yana soğuk-sıcak, kar-yağmur demeden Esenyurt Belediyesi'nin önünde direnerek işe dönme mücadelesi veren işçiler 8 Nisan tarihinde de Saraçhane'de, İstanbul Anakent Belediyesi'nin önünde toplanarak AKP'li Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ve AKP hükümetini proteste ettiler.

Protesto toplantısına sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı. Aksaray'dan, kortej oluşturarak ve sloganlar atarak Büyükşehir Belediyesi önüne gelen işçiler yürüyüş boyunca, "Birleşe birleşe kazanacağız", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atttılar. Belediye işçilerinin protesto yürüyüşüne işten çıkarılan itfaiye işçileri ile İSKİ işçileri de katıldı. İşçiler, “İlk açılım hukukta Esenyurt'a gelsin”, “Sendikalı olduk, işten atıldık”, “Esenyurt'ta açılım yapmak, sendikaya üye olanları işten atmak,” “Yeni organizeli işler Esenyurt'ta”, “Yağmur çamur demeyiz, hakkımızı vermeyiz” “Kadıoğlu'na Kadı lazım”, “Sendikal örgütlenmeye engelleyenler yargılansın” dövizleri taşıdılar.

Büyükşehir Belediyesi önündeki kitlesel basın toplantısında bir açıklama yapan Belediye-İş 5 Nolu Şube Başkanı Nihat Altaş, sendikada örgütlendikleri için işten atılan Esenyurt Belediyesi işçilerinin17 Ağustos 2009 tarihinden bu yana belediye önünde direnerek işe dönme mücadelesi verdiklerini söyledi.

Esenyurt Belediyesi'nin 68 işçiyi işten çıkardığını, Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'nun sendika istemediğini ya de kendisini dinleyen, kendisinin kontrol ettiği sendika istediğini bildirdi. Altaş şöyle konuştu: “Esenyurt'ta işçilere sendikadan istifa etmeleri için ikna odaları kuruldu, toplantılar yapıldı. Bunları belgeleyen ses ve görüntüler savcılığa verildi. Sendikamıza üye olup da sonradan sendikamızdan istifa eden işçilere ayrıcalıklı davranıyorlar. İşten atılan işçilere ise istifa edin, gelin işe başlayın çağrısı yapıyorlar. Üstelik bu işten atılmalar da sendikamıza üyeliklerin olduğu sırada yapılmaktadır. Diğer yandan Belediye önünde direnen işçilerin mücadelesini yasa dışı göstermek istiyorlar. Bugün AKP hükümeti bir yandan açılımlarla sözde demokrasi tartışmalarını yürütürken diğer yandan anayasal haklarını kullanmak isteyenleri işten attırıyor. Anayasa değişikliğini kamuoyunda tartışan AKP Hükümeti Esenyurt'ta anayasal hakkını kullanan işçileri işten atıyor. Belediye başkanları da işçilere saldırıyor. Eğer demokrasiden söz edilecekse önce Esenyurt'ta, İSKİ'de, İtfaiye'de, Marmaray'da, Samatya Hastanesi'ndeki inşaat işçilerinin ve emekçilerin yasal haklarını versinler. AKP önce, Anayasal hak olan örgütlenme hakkını tanısın, sendikada örgütlendikleri için işten atılan işçilerin haklarını geri versin. Bugün buradan, tek tek mücadele eden tüm işten atılan işçileri bundan böyle ortak mücadele etmeye çağırıyoruz.”

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı