• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçisin sen evde kal

Torba Yasa'dan tepkiler nedeniyle çekilen esnek çalışma taslağı; çağrılı, evden, uzaktan ve esnek zamanlı çalışma olarak genişletildi. Örneğin, çağrılı çalışmada, işçi kendisine ihtiyaç duyulduğunda işe gidecek. Yoksa evinde oturup bekleyecek.

19.12.2011

Emekçilerin büyük tepki gösterdiği ve tartışmalar üzerine Torba Yasa'dan çekilen esnek çalışma taslağı; çağrılı, evden, uzaktan ve esnek zamanlı çalışma olarak genişletildi. Örneğin, çağrılı çalışmada, işçi kendisine ihtiyaç duyulduğunda işe gidecek. Yoksa evinde oturup bekleyecek...

Akşam gazetesi haberine göre hükümet, esnek çalışma taslağını hazırladı. Torba Yasa'yla kısmen getirilmek istenen ancak gelen tepkiler üzerine geri çekilen esnek çalışmada yeni taslak, ülkedeki bütün işletmelerde çağrı üzerine çalışma, evden çalışma, uzaktan çalışma, iş paylaşımı ve esnek zamanlı çalışma gibi uygulamaları getiriyor.

Bu sistemle çalışanlara düzensiz ve güvenliksiz bir çalışma sistemi dayatılmış olacak. Sistemle, çalışma süresine göre maaş alınacağı için işçi ücretlerinin de düşmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yönetiminde hazırlanan ve İş Kanunu'nda değişiklik öngören taslağa göre, mevcut İş Kanunu'nun 14. maddesine, çağrı üzerine çalışma, evden çalışma, uzaktan çalışma, iş paylaşımı ve esnek zamanlı çalışmaya yönelik bir hüküm eklenecek. Çalışma hayatını sil baştan değiştirecek uygulamalar şöyle işleyecek:

ESNEK ZAMANLI ÇALIŞMA

Günlük çalışma süresi içinde işveren tarafından belirlenen çekirdek zaman dışında işe başlama ve bitirme saatleri işçi tarafından belirlenecek. İşçi çekirdek zamanın dışındaki çalışma süresini, günlük 11 saati aşmamak koşuluyla kullanabilecek. Haftalık çalışma süresini haftanın ilk 4 günü dolduran işçi, 5. gün tam gün süreyle izin kullanabilecek.

devamı için:

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı