• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Basın Açıklaması... Basın Açıklaması...

Standard Profil Ege'de Petrol-İş'in hukuki zaferi

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın basına yönelik yaptığı açıklamada Ege Standard Profil Fabrikası'nda, işyeri önünde direniş devam ederken, yerel iş mahkemesinde açılan işe iade ve sendikal tazminat davalarının sonuçlarının sendikanın haklılığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti.  Açıklamaya göre, sonuçlanan davalarda  mahkeme işçilerin sendikal nedenlerle işten atıldığına karar vererek, işvereni tazminat ödemeye mahkum etti. Standard Profil Ege yönetiminin temyize gönderdiği üç davada ise Yargıtay da yerel mahkemeyi onayladı.

26.05.2014

Düzcede fabrikası bulunan Standard Profil işyerinde, başarı ile sonuçlandırılan örgütlenme faaliyetimizin ardından, yaklaşık 1800 işçinin çalıştığı Manisa'daki fabrikasındaki işçiler 2013 Mayıs ayında sendikamıza üye olmaya başladı. Düzce'den sonra Manisa'yı da kaybetmek istemeyen SP yönetimi,  13 Mayıs 2013'ten başlayarak sendika üyelerini ve sendika üyesi olduğundan şüphe edilen 1200'e yakın işçiyi işten çıkardı.  İşçilerin e- devlet şifreleri toplanarak, istifaya zorlandı.

Sendikamız üyelerimizin sendikal üyelik nedeni ile işten atılmalara karşı mücadelesine hem işyeri önünde kurulan direniş çadırında hem de hukuki olarak devam ediyor.

Bugüne kadar, 206 üyemiz için sendikal tazminat ve geri iade davaları açıldı.  Açılan davaların 109'u yerel mahkemede sonuçlandı. Sonuçlanmaya devam ediyor. Yerel iş mahkemesi, üyelerimizin sendikal nedenlerle işten atıldığına ve 12 ay sendikal tazminata ve boşta gecen  4 aylık ücretlerinin işçilere ödenmesine karar verdi. İş mahkemesinde sonuçlanan davalar, SP Ege yönetimi tarafından temyiz edildi. Temyize gönderilen ilk 3 davada Yargıtay  yerel mahkemenin kararını onayladı.

Böylece, SP'nin bugüne kadar sergilemiş olduğu sendika karşıtı tutumlar, sadece vicdanlarda değil, hukuk karşısında da  mahkum oldu. Yargı da haklılığımızı onaylamış durumda.

Bir yılı aşkın süredir,  üyelerimiz, haksız-hukuksuz işten atılmalara, mobbing, cinsel taciz,  sataşmalara karşı mücadele ediyor. Bu süreç içerisinde, sendikal tazminat ve işe iadelerinin yanı sıra, üyelerimiz, sendikal haklarının kullanılmasını engellenmesine yönelik fabrikada yöneticilere yönelik  suç duyurusunda bulundu, davalar açıldı. İşyeri genel müdürü Sebahattin Karabulut'un kadın üyemize yönelik cinsel taciz ve sataşmalarına karşı açılan dava devam ediyor.

Sendikamızın Standard Profil Ege işyerinde devam eden örgütlenme mücadelesinin haklılığı hukuki olarak onanmıştır. Standard Profil yönetimine bir kez daha sesleniyoruz.  Yaptığınız hukuksuzluktan geri dönün! İşçilerin anayasal ve yasal haklarına saygı gösterip, uluslar arası bir kuruluş olarak, ulusalar arası standartlara uygun biçimde, davası sonuçlanan üyelerimize işbaşı yaptırın.

Aksi halde Petrol-İş Sendikası olarak başlattığımız bu mücadelenin peşini bırakmayacağız.

Mustafa Öztaşkın

Petrol-İş Sendikası  Genel Başkanı