• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Medyada Türk-İş Genel Kurulu

Fitili TEKEL eylemi ateşledi

İşçi konfederasyonu Türk-İş’in Genel Kurulu’nun ilk günü şiddetli protestolarla başladı. Bir grup işçi Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ı sloganlarla protesto etti. Salonda kısa süreli tartışmalar yaşandı.
MİTHAT YURDAKUL/MİLLİYET
09.12.2011

21. Türk-İş Genel Kurulu olaylı başladı. Mustafa Kumlu yönetimiyle genel başkanlık mücadelesi veren muhalif grup, kongrede hükümeti temsil eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ı sloganlar ve ıslıklarla dakikalarca protesto etti. “İşçi düşmanı hükümet istifa” sloganları atan grubu eski Türk-İş Başkanı CHP’li Bayram Meral sakinleştirmeye çalıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Şikayet salonlarda yapılmamalı. Gücünüz meydanlarda olmalı” diyerek işçileri sokağa çağırdı.

Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın’ı başkan adayı gösteren Sendikal Güçbirliği Platformu ile Kumlu listesinin yarıştığı 21. Türk-İş kongresi muhalefetin protestolarıyla açıldı.
Salonu dolduran muhalif delegeler, “Türk-İş’te değişim olacak, başka yolu yok”, “Suskun Türk-İş istemiyoruz”, “Kıdem tazminatına uzanan eller kırılsın” sloganları attı.
Kumlu, açılış konuşmasında, son dönemlerde fona devredileceği iddia edilen kıdem tazminatının kendileri için kırmızı çizgi olduğunu belirterek, bu hakta bir geri gidişin genel grev nedeni olacağını vurguladı. Kumlu’nun bu sözleri işçilerin, “Tazminatlar gidiyor, Türk-İş susuyor” sloganlarıyla bölündü. Kumlu, Ergenekon davası ile eleştirilere hedef olan uzun tutukluluk süreleri için de, “Cezaya dönüşen uzun tutuklamalar kamu vicdanında karşılığını bulamamakta, toplumun birçok kesiminden yargılamaların tutuksuz devam etmesi yükselmektedir” diye konuştu.

Çelik: Kıdemi kaldıran yok
Daha sonra kürsüye çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı fonu tanımının yasada bulunduğunu belirterek,  “Kıdem tazminatını kaldıran yok ki. 426 bin kamuda, 400 bin özel sektörde çalışan taşeron var” dedi.

‘Taşeron akrabalarım var’
Kılıçdaroğlu ise başta özelleştirmeler olmak üzere sendikaların sesinin yeterince çıkmadığını belirtti. Kendisinin de taşeron işçi olarak çalışan akrabaları bulunduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “CHP iktidarında taşeron işçiliği tarihe gömeceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu, Türk-İş yönetimine, “TEKEL işçilerine ne oldu? Ankara’da kışın soğuğunda havuza atıldılar, coplandılar. Haklarını alabildiler mi? Alamadılar. Ben Türk-İş’in Genel Kurulu’nda 4/C’li işçilerin haklarının alındığını ve teslim edildiğini duymak isterdim” diye seslendi.

Fitili TEKEL eylemi ateşledi

Genel Kurul, daha önce örneğine çok fazla rastlanmayan bir kutuplaşmaya sahne oldu. Kendisi de Salih Kılıç’a rakip olarak seçilen Kumlu ile muhalifleri arasındaki tartışmalar, Ankara’da haftalarca süren TEKEL eylemlerine dayanıyor. O dönemlerde işçiler hükümete karşı pasif olduğu gerekçesiyle eleştirdikleri Kumlu’yu istifaya davet etmişlerdi. O günlerde sıcak ilişkisi bulunduğu işçilerin Kumlu’nun odasına çıkmasına engel olan Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, bir süre sonra Türk-İş Genel Sekreterliği’nden ayrılmak zorunda kalmış, Kumlu’ya muhalif olmuştu. Kumlu yönetiminin TEKEL işçisine sahip çıkmadığını savunan Türkel’in liderlerinden olduğu Sendikal Güçbirliği Platformu, bu sürecin ardından Kumlu’nun iktidarın güdümünde olduğunu iddia ederek ortaya çıkmıştı. En az 10 sendikanın desteklediği platform, etkin muhalefet ve tabana yayılmış şeffaf bir yönetim vaat ediyor. Kongrede, Türkiye Gazeteciler Sendikası, gazetecilerin Ergenekon davası kapsamında tutuklanmasını protesto ederek,, “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın” yazılı dövizler açtı.

devamı için: