██ PETROL-İŞ KADIN - SAYI 51 - HAZİRAN 2015

51. SAYIDAN MERHABA...

Şarkı “Baharı görmeden yaz geldi geçti” der. Simgesel anlamının ötesinde bu satırlar artık somut bir anlam ifade ediyor. Gerçekten de küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri neticesinde, ara mevsimleri yaşayamaz hale geldik. Kışlıklarımızı kaldırmadan, birden yaza girdik.

Yaz başı bayağı sıcak gündemler yaşadık. 7 Haziran'da bir genel seçimi daha arkamızda bıraktık.

Seçim sonrasında AKP, tek başına hükümet kurma şansını kaybetti, önümüzdeki günler belki yeni koalisyonlara gebe. Kadınlar açısından yetmez ama evet diyebileceğimiz bir durum ortaya çıktı. Parlamentodaki kadın milletvekili sayısı 97'ye yükseldi. Bu, yüzde 18'lik kadın temsili anlamına geliyor. Tabii ki yeterli değil. Bu temsilin en azından yüzde 30'lara yükselmesi gerekiyor.

Sendikalı kadınlar, emeğiyle çalışan kadınlar açısından iki önemli günü geride bıraktık, bunlardan biri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ydü diğeri de 1 Mayıs...

Petrol-İş Kadın Dergisi 13. yılına girerken bizler bu yıl kadın ve eşitlik çalışmaları bağlamında Batı sendikalarında rastladığımız türden, kadın güçlendirme eğitimi yapabildik, bu 8 Mart'ta.

İki günlük eğitimin ayrıntılarını bu sayımızda bulabilirsiniz...

Çabalarımız uluslararası planda da ürünlerini vermeye başladı. IndustriALL Küresel Sendikanın Türkiye Kadın Ağı kuruldu. Kadın ağının eş başkanlığına da Petrol-İş Kadın Servisi'nden Selgin Zırhlı Kaplan getirildi.

Kadın eğitimi bizim için de önemli bir deneyimdi. Burada sendika üyesi kadınlar birbirleriyle karşılaştı, onların, deneyimlerini ve bizlerden beklentilerini de konuştuk, tartıştık... İçimizde bir futbol hakemi olduğunu da bu eğitimde öğrendik. Erkeklerin hakim olduğu bu alanda kadınlar topu nasıl takip ediyordu, Trakya Şubesinde Örgütlü Neslihan Koç arkadaşımızla, örgütlenme uzmanımız Nuran Gülenç konuştu...

Mayıs ayı annelerin ayıdır, anneler gününü bu ay içinde kutlarız. Sizlere bir sürpriz yapıp bu mayıs ayında çocuğunun bakımını üstlenen bir babayla konuştuk, farklı bir babalığın nasıl mümkün olabileceği, olduğunda erkeklere neler kattığını Doğan Gündüz'ün deneyimi üzerinden okuyabilirsiniz.

Düşük ücretlere, insani olmayan çalışma koşullarına, esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı işçiler ayaklanıyor. Grev ve direnişler açısından oldukça yoğun bir dönemde olduğumuz söylenebilir. Grev ve direnişlerde, kadın işçilerin sayısı artık gözle görülebilecek miktarda artıyor. Çünkü kadınlar direnmeyi seviyorlar. Belediye-İş ve Divan Pastaneleri üretim alanında direnen kadın işçilerle konuştuk... İyi söyleşiler oldu, deneyimlerin ortaklaşması açısından okumanızı öneririz.

Kadın ve sendika ilişkisinin masaya yatırıldığı "Sendikalarda Kadınlar, Kadın Örgütlenmesi, Sorunlar ve Modeller" başlıklı uluslararası toplantı, 8 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul'da Şişli Kent Kültür Merkezi'nde yapıldı. Ayrıntıları sizin için yazdık.

İşçi sağlığı ve güvenliği açısından kadın işçiler Türkiye'de ihmal edilen bir grup, oysa İSİG Kadın Meclisi'nin verilerine göre kadınların iş cinayetlerine kurban gitme oranı hiç de azımsanılmayacak miktarda. Avrupa sendikaları yıllardır, işçi kadın sağlığı üzerine çalışmalar yapıyor, kongreler düzenliyor. Geçtiğimiz günlerde Brüksel'de yapılan Kadın İşçi Sağlığı kongresini Nuran arkadaşımız kadın dergimiz için çevirdi.

Dışhaber sayfalarımız yine dolu dolu, uzman arkadaşlarımızın yazıları ile yine yolumuz daha fazla aydınlanıyor. Cemile Bulut kadın ressamları tanıtmaya devam ediyor... Sıcak bir yazın önümüzde olduğunu söylüyor meteoroloji uzmanları, sıcaklarda kendinize dikkat edin...Yeni bir sayıda buluşmak umudu ve dileğiyle.

KISA KISA

7 Haziran sonrasında meclisteki kadın sayısı 97 oldu:
Gerçek demokrasi için yarı yarıya kadın temsili

Hükümetin kadın istihdamını artırma paketleri:
Girişimci olamayana hayat yok gibi

IndustriALL Türkiye Kadın Ağı kuruldu:
Eşbaşkanlık görevini Petrol-İş yürütecek

Petrol-İş Kadın Okulu ilk mezunlarını verdi:

Güçlenerek döndük evlerimize

Kadın okuluna katılan üyelerimizin ortak talebi:
Bu eğitim şubelerde de yapılsın

İşten çıkarılan Divan işçileri iki ayı aşkın süredir fabrika önündeler:
Bu direnişi biz kadınlar ayakta tuttuk

Kadın ve sendika ilişkisi uluslararası bir etkinlikle masaya yatırıldı:
Sendikalar kadınlar için daha cazip hale getirilmeli

Trakya'dan futbol hakemi kadın üyemiz Neslihan:
Evine git yemek yap dediler

Brüksel'de Kadın Sağlığı ve Kadın Emeği Konferansı yapıldı:
Kötü çalışma koşulları işçi kadının sağlığını etkiliyor

Deriteks üyesi kadınlar anlatıyor:
Sendikalı olduk ücretler düzeldi

SENDİKAL BİLİNÇ
Kadınlar mı sendikalara mesafeli sendikalar mı kadınlara?

OKUMA ODASI
* Yeni Güney Asya Feminizmleri
* İradenin İyimserliği

Ev ve bakım işlerini bir babayla konuştuk:
Başka bir babalık mümkün

DIŞ HABERLER
Latin Amerika'da kadın sendikacılar:
Her şeye rağmen sendika yöneticisi olmak

Bakırköy Belediyesi BUYAŞ grevindeki kadınlarla konuştuk:
Umarım çözümlenir demişlerdi, öyle oldu...

Kadın eserleri kütüphanesi 25 yaşında

Sendikalar 1 Mayıs'ta kadınları hatırladı:
Ana gündemlerden biri kadına yönelik şiddetti

HAKLARIMIZ
TCK "iyi hâl" nedeni ile cezanın indirimi düzenlemesi:
Kadını öldür, takım elbise giy, indirim al

KADIN RESSAMLAR
Yenilikçi çok yönlü bir kadın sanatçı:
Varvara Stepanova

SAĞLIK
Alışkanlıklarımız bizi yorabilir

EVET, MUTFAKTA BİRİLERİ VAR!
MAKARNADAN ZİYAFET

CEMİLE TEYZE