██ PETROL-İŞ KADIN - SAYI 50 - OCAK 2015

50. SAYIDAN MERHABA...

Yeni yılda yeni bir sayı ile karşınızdayız… 2015 yılı hepimize, sağlık, mutluluk, huzur ve daha fazla özgürlük getirir umarız.

Ocak ayı itibariyle Petrol-İş Kadın Dergisi de 12. yaşına girdi. Bu, Petrol-İş’in bir başarısıdır, hepimizin başarısıdır. Dergimiz çıktığı günden beri çalışan kadınların hak arama mücadelesinde en önemli referans kaynaklarından biri oldu. Umarız daha sonraki yıllarda da başvuru ve bilgi kaynağı olma halimizi sürdürürüz.

Dergiyi matbaaya hazırlarken, Aile ve Nüfusun Korunması Programı kamuoyuna sunuldu. Bu sendikalı kadınlar açısından ne anlama geliyor, tabii ki gündem sayfalarımızın ana konusu bu.

Kadın istihdamının Türkiye’deki niteliği, güvencesiz, yarı zamanlı işlerin kadın istihdamının neredeyse tek biçimi haline gelmesi gerçeği ve 2015 yılında bizleri neler bekliyor, bu konuları da işin uzmanları ile görüştük.

Bu sayımızda yeni seçilen temsilcilerimizden birini tanıtmak istiyoruz sizlere, gerçekten de on parmağında on marifet olan kadını, Batman’a uzanıp Selma’yı size anlatalım dedik.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Petrol-İş Kadın Dergisi sosyal medyada çok ses getiren bir eyleme imza attı. İşyerlerinde kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, mücadele yöntemlerini görünür kılmak için, kadın üyelerimizi, şiddet karşıtı tişörtleriyle fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşmaya davet ettik. Üyelerimiz bu eylemi çok sevdiler… Dünya örgütümüz Industriall eylemimizi en yaratıcı eylem olarak duyurdu. Orta sayfalarımızda, katılan arkadaşlarımızdan bir albüm düzenledik.

Kadınların hak arama ve gasp edilen haklarıyla ilgili mücadeleleri devam ediyor. Petrol-İş Kadın Servisi olarak, taşeron çalışmaya ”hayır” dedikleri ve sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Maltepe Üniversitesi Hastanesi önünde direnen kadın arkadaşlarımızı ziyarete gittik. Onların dertleri özelinde güvencesiz çalışmanın kadın yüzünü anlatalım dedik.

Ev işçileri de kadın çalışmasının bir başka biçimi ve onlar da güvencesizliğin tüm veçhelerini yaşıyorlar. Her düzeyde hak mücadelesi veriyorlar. İMECE Ev İşçileri Sendikası'ndan bahsetmiştik. Sendika başkanının hak arama mücadelesi var bu sayımızda. Yazılarıyla yükümüzü hafifleten Aylin arkadaşımızın portresini mutlaka okuyun.

Bu sayımızda bir de kadın edebiyatçı söyleşisi var… Anne kız ilişkilerini ele alan romanı ile Şöhret Baltaş sayfalarımıza konuk oldu… Keyifli öğretici bir söyleşiydi.

Geçtiğimiz aylarda, Almanya'da H&M'den atılan işyeri temsilcisi Ayşe'nin işe geri alınması için sendikası Verdi'nin yürüttüğü aylar süren dayanışma kampanyası başarıyla sonuçlandı... Bu başarı öyküsünü sizler için araştırdık.

Dış haberler sayfalarımızda Gün Abi’nin desteğini aldık yine. Sağolsun. Hocalarımız bilgilendirici yazılarıyla ufkumuzu açmaya devam ediyorlar. Kültür-sanat, kitap, sağlık, yemek köşelerimiz sürprizleri barındırıyor.

Evet sevgili arkadaşlar, biz buradayız, sizlerin yazılarınızı, önerilerinizi bekliyoruz. Yeni yılda daha katılımcı bir dergi için biraz daha çaba sarf etmeye ne dersiniz?

KISA KISA

Hükümet aileyi ve de nüfusu korurken:
Kadınlara kısmi zamanlı güvencesiz çalışma rejimi geliyor

İyi eş, iyi ev kadını, iyi anne kıskacında sıkışmadan:
Sadece kadın olmak...

Özel Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde kadınlar direniyor:
Taşeron çalışma köleliktir, biz bunu istemiyoruz

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow:
Dünyanın ücret artışına ihtiyacı var

2015'e girerken kadın istihdamının genel durumu
* Pek umutlu değilim
* İşverenler esneklikten kolay vazgeçmiyor

TPAO'nun çok yönlü işyeri temsilcisi Selma Canpolat:
Şube Kadın Komisyonu Kurmayı Planlıyoruz

Aylar süren kampanya sonuç VER.Dİ, temsilci Ayşe işine geri döndü:
H&M, elini temsilcimizden çek!

"Annemle Konuşmalar" romanının yazarı Şöhret Baltaş:
Kadınların yan yana durmasını çok önemsiyorum

Ev İşçileri Sendikası başkanı Ayten Kargın'ın hizmet tespiti davası sürüyor:
Hayatımızı bırakıyoruz o evlerde

25 Kasım’da Petrol-İş üyesi kadınlar sosyal medyadaydı

TARİHTEN KADIN SESLERİ
Ne ev kraliçesi ne nüfus planlaması aracı:
Kadın özgür ve özerk bir varlık olmalı

Çerkezköy'den bir direniş öyküsü:
Umut eden işçiyken hakkını arayan işçi olduk

SENDİKAL BİLİNÇ
Kadın işçileri örgütlemek ve kadın politikası yürütmek için:
Sendikalarda kadın yapıları

AKŞEHİR'in KADINLARI:
Evde, fabrikada, tarım işçiliğinde hep onlar var

BİLİM VE KADIN
Bir bilim kadınının hikâyesi:
Remziye Hisar nasıl ilk kimyagerimiz oldu?

Gülsuyu-Gülensu Mahallesi Kadın Dayanışma Evi
Kadınlar bir araya gelip güç oluşturmalı

DIŞ HABERLER
Latin Amerika'da kadın sendikacılar:
Her şeye rağmen sendika yöneticisi olmak

HAKLARIMIZ
SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNDA KADIN HAKLARI

SİNEMA
Esnek ve güvencesiz çalışma çağında dayanışma:
İki Gün ve Bir Gece’nin Sandra’sı

KADIN RESSAMLAR
Kübist bir kadın ressamın hayatı:
MAREVNA hakkında bazı şeyler

SAĞLIK
Adet gecikmesinin nedeni hamilelik olmayabilir

EVET, MUTFAKTA BİRİLERİ VAR!
HEM SICAK, HEM LEZZETLİ...

BİR KİTAP
Sendikasız Kadınlar, Kadınsız Sendikalar

CEMİLE TEYZE